Return to 8 weken

Reacties na de training

”Mindfulness was voor mij:

– In veel opzichten meer dan ik verwacht had. 
Ik merk dat de meditaties in eerste instantie ontzettend veel onrust met zich meebrachten en ook weerstand hiertegen. Ik had niet verwacht dat regelmatig in stilte zitten of liggen zo’n sterk effect kon hebben. Daarnaast heeft het ook meer rust gebracht dan ik verwacht had. Toen de storm aan emoties of gedachten eenmaal ging liggen (altijd tijdelijk maar goed), heb ik ook momenten gehad van hele fijne rust. Ik hoor nog in mijn achterhoofd “Blijf er bij, kijk of je er nieuwsgierig naar kan kijken, als het niet meer gaat wees dan vriendelijk voor jezelf en hou er mee op, probeer het gewoon morgen opnieuw, telkens opnieuw”. Dit bleek voor mij een uitstekende manier om heftige emoties of gedachten toch onder ogen te zien in plaats van ze weg te duwen. In die zin heb ik ook het idee dat ik wat eerlijker kan kijken naar dat wat er is.

– De cursus zie ik als een goede manier om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen.
”Ik heb wel eerder gemediteerd, weliswaar niet op deze manier maar vooral ook nooit zo intensief. Door er elke dag mee bezig te zijn voor een paar maanden en ook bijna elke dag te mediteren is het er een beetje ingesleten. Zoals sporten na een tijd van inactiviteit in het begin vaak ook voornamelijk pijn brengt en je spieren slap zijn, zo zie ik deze cursus ook als een mooie manier om wat mentale spierkracht op te bouwen en dat “gaan mediteren” geen drempel heeft maar een geultje. Het trekt me aan in plaats van dat het iets is waar ik moeite voor moet doen.”

– De storm in mijn hoofd wordt nu vanzelf wat rustiger, heb er ook een beetje grip op.
”Het hangt een beetje samen met het volgende punt maar ik zou mijn ‘normaal-toestand’ beschrijven als een constante storm aan gedachten waarbij mijn ervaring ook voor het overgrote deel in mijn hoofd plaatsvindt. Dat kan overigens zowel erg onplezierig als plezierig zijn maar vooral erg vermoeiend. Ik heb gemerkt dat het de laatste tijd wat rustiger is en wanneer er een bepaalde vicieuze gedachtecirkel de kop op steekt kan ik vaak door er even bij te zijn de storm weer laten liggen. Al gebeurt dat natuurlijk vanzelf en lukt het niet wanneer dat mijn doel is :)”

– Ik leef normaal ontzettend in mijn hoofd en proef en zie nu meer.
”Ik merk dat ik wat meer uit mijn hoofd gekomen ben en automatisch meer stil sta bij wat mijn zintuigen mij aanreiken. Lente, lekker eten, briesje op mijn hoofd. Let wel het zijn geen nieuwe dingen, hier heb ik altijd al van genoten maar er zijn nu meer momenten dat ik er bij stil sta en ik zou wel zeggen dat dat het genieten vergroot.”

– Ik sta meer stil bij wat er gebeurt waardoor ik bewuster kan kiezen om niet meer boos te reageren.
”Boosheid is een emotie die een groot onderdeel is van mij. Het is een emotie die ik niet onder controle heb, die zich uit in fysieke sensaties, die mij soms het spreken onmogelijk maken. Ik ben hier op verschillende manieren mee bezig maar vanwege de cursus ben ik er meer naar gaan kijken. Wat gebeurt er nu in mijn lichaam, en de daarbij behorende conclusie ‘dit wil ik niet zoveel meer’. Wat gebeurt er nu in mijn hoofd, en de daarbij behorende conclusie ‘ik wil hier wat meer keuze ruimte in hebben’. Die twee zaken ondersteunen mij in steeds opnieuw blijven kiezen voor een andere reactie dan een boze reactie. Of die boze reactie is er nog steeds, maar wat doe ik daarna?”

– Ik durf meer te kijken, ook naar vervelende negatieve zaken.
”Door het beoefenen van “nieuwsgierig kijken naar” heb ik nu een rijtje ervaringen die mij zeggen dat kijken naar heftige emoties iets positiefs of iets fijns kan zijn. Dit helpt om ook in nieuwe situaties die ik als negatief of bedreigend ervaar, om er naar te kijken in plaats van het te negeren.”

Permanent link to this article: https://onlinemindfulness.nl/8-weken/reacties-na-de-training/