Achtergrond

Mindfulness is een aangepaste vorm van de oorspronkelijke meditatie traditie die ongeveer 2500 jaar geleden begon in Nepal. Hoewel het nog steeds boeddhistische kenmerken bevat zoals het niet-oordelen, in het hier en nu leven en accepteren wat er is, is mindfulness door Jon Kabat-Zin (in 1979) en Mark Williams, Zindel Segal en John Teasdale (in 2002) vertaald voor het Westen en ontdaan van alle religieuze aspecten.

Het wordt aangeboden als een andere manier van naar problemen kijken en ermee omgaan. Gedachten worden geobserveerd als gedachten, zonder je te verliezen in de inhoud. Herken je jezelf in het continu opnieuw bedenken van een oplossing zonder er uit te komen. Mindfulness helpt mij hier nog elke dag bij.

Hetzelfde geldt bij emoties en lichamelijke sensaties. Er wordt een andere relatie met deze gedachten en gevoelens opgebouwd. In plaats van ons leven te laten beheersen door gedachten, plannen, lijstjes, herinneringen, pijn, stress, leren je meer bij jezelf te blijven en deze gebeurtenissen te beschouwen, hierdoor gebeurt er iets nieuws, iets wat de cyclus doorbreekt.

Waarom zou je mindfulness doen?

Ieder van ons ervaart in zijn of haar leven stress. Hierbij bedoelen we stress in de breedste zin van het woord, namelijk het ongemak dat wordt veroorzaakt door iets hebben wat je niet wil hebben, of juist iets willen wat je niet hebt. Deze verlangens of afkeer voor je situatie zorgt ervoor dat we in beweging komen en onze situatie willen veranderen. Vaak is het zo dat we de stress zelf nog groter maken: er is de oorzaak (bijv. iemand is kortaf tegen je), en dan is er onze reactie erop (bijv. ‘vindt hij me niet aardig’, ‘heb ik iets verkeerd gedaan’, ‘raak ik zo mijn baan kwijt’ etc.). Deze reactiestroom zorgt ervoor dat we nog meer gespannen raken, terwijl mogelijk die persoon gewoon slecht geslapen heeft en het niets met jou te maken heeft. Mindfulness biedt ons hierin de ruimte om naar de gebeurtenis te kijken en onze reactie daarop op te merken. Deze ruimte geeft ons keuzevrijheid in hoever we meegaan in onze automatische reacties. Zijn met dat wat er is op een vriendelijke niet oordelende manier, dat is mindfulness.

Permanent link to this article: https://onlinemindfulness.nl/achtergrond/